KAUÇUK NEDİR

Kauçuk günlük hayatımızda ”lastik” diye adlandırdığımız şeydir.
Kauçuğun ham maddesi Brezilya kauçuk ağacı (Hevea brasiliensis) olan tropikal bir ağaçtır. 20 – 30 metre boyunda, yuvarlak gövdeli, yaprakları tepesinde toplanmış Hevea brasiliensis, humusu bol yaş topraklarda yetişir.


Kauçuğu ilk olarak (1840’lı yıllarda) tam anlamıyla günlük yaşamımıza sokan kişi kauçuğun mucidi olarak da bilinen Jonhson Goodyear‘dır.

KAUÇUK NEDİR Kauçuk Nasıl Elde Edilir

Bitkinin kauçuk bulunan özsuyuna “lateks” adı verilir. Lateks ağaç kabuğunun iç kısmında bulunduğu için kabuk V şeklinde yarılarak sıvı akıtılır. Elde edilen sıvı daha sonra yayvan bir kabın içine alınarak formik asit ilave edilir. Lateks 10-30 dk kadar sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşan lateks elastik bir hamur halini alır. Daha sonra fazla suyun dışarı atılmasını sağlamak için iki silindir arasında haddeleme yapılır. Haddelemenin ardından formik asitin tamamen uzaklaştırılması için durulama işlemi yapılarak askılarda kurutulur. Burada 5 saat kadar bekleyen lateks kuruyarak daha sert ve sağlam bir yapıya kavuşur. Aynı zamanda rengi de koyulaşır. Bu işlemden sonra ürün fırçalı yıkayıcılara girerek iyice temizlenir. Daha sonra raflara alınan ürün tuğla fırınlarda 45 gün dumanda bekletilir. Dumanda bekletilmesinin sebebi bu süre içinde küf oluşumunun önlenmesidir. 45 gün sonunda elde edilen kauçuk sınıflara ayrılarak yapraklar halinde üst üste istiflenerek daha az yer kaplaması amacı ile presleme işlemi yapılır ve depolara alınır.

Kauçuk Tipi Kodu Calışma Sıcaklığı KULLANIM ALANLARI
Min. Max.
NİTRİL Kaucuk NBR

55 °C

135 °C
Yakıt ve yağlara karşı dayanımı  iyi mekanik özellikleri ısı ve aşınma dayanımı sağlana bilinecek yerlerde kullanıla bilir.Tipik kullanım alanları  ststic keceler,  orinğler, krank shaftlar ve valfler de  sızdırmazlık elemanı membranlar,  tank kaplama,  işçi botları ve tabanlar, benzin, mazot, sıvılaştırılmış fazlar, petrol esaslı sıvılar,motor yağları, diesel yakıtlar, hidrolik yağlar,  mineral yağlar,  makine yağları kullanım alanlarıdır.
 CHLOROPREN
Kaucuk (neopren)
CR

40 °C

120 °C

Atmosfer şartlarına, ozana, suya ve  tuzlu suya ve gaz  halindeki  petrol ürünlerine  mineral sıvıları, limonata, bira, şarap, süt, hintyağı ile nebati yağlar,  sodalı su, alkol,  klor kullanım alanlarıdır. 
ETYLENPROPYLEN
kaucuk
EPDM - EPM

65°C

170°C
Dış etkenlere, ozana, hidrolik firen yağlarına, kaynar su ve kızgın buhar, alkol, klor, fosfot esaslı yanıcı madeler, esaton,  maden suyu, limonata, bira, şarap,süt ve süt mamülleri, hint yağı ve nebati yağları, alcak seviyede sürtünme bulunan yerler kullanım alanlarıdır. Mineral yağlarda kulanılmaz.
STRYOL
Butadien Kaucuk
SBR

60 °C 

125°C
Motorlu vasıtaların firen tertibatında,silikonlu yağlar,eseton ve düşükketon,alkol,sulandırılmış alkol kullanım alanlarıdır.Tabii gaz veya  mineral yağlarında kullanılmaz.
POLYUREDHAN
 (polüüretan)
AU - EU

60 °C

  90 °C
Pono matik uygulamalamalarda,yağ,yanıcı yağlar,ham petrol,petrol,ozon ve güneş ışınları,suya karşı dayanıksız keskin sirke; keton,klor ve azot hidro karbonlar kullanım anlarıdır.Yüksek basınç kopma, yırtınma ve aşınmaya dayanıklılığı mükemmeldir.
SİLİKON VSI - MQ

70 °C

  230 °C
Sıcak hava,oksijen,yüksek sıcaklık daki inert gazlar,yüksek ısıdaki sıvılar, ozon,motor ve dişli yağları,hayvansal ve bitkisel yağlar,fren mayileri kulanım alanlarıdır.
FLUORELASTOMER
(VİTON)
FKM

25 °C      

260 °C
 Madeni yağlar, alevlenme noktası yüksek hidrolik yağlar,gresler,alifatik ve aromatik hidro karbonlar,benzin,süper benzin,kenosin,benzol, silikon yağlar,gazlar,sıcak hava,methanol karışım gazlar,sentetik yağlar,inorganik asitler, halojen hidrolik karbonlar kullanım alanlarıdır.
TABİİ Kaucuk NR

60 °C      

100 °C

Asit ve bazlara,alkole, soğuk ve sıcak suya dirençlidir. Yüksek esneklik ve mekanik özellikler gerektiren yerler kullanım alanlarıdır.
teknik bilgiler